Om mig

...och min väg till rawfood.





Även när jag var liten, var min mamma mycket hälsointresserad och det lagades mycket vegetariskt mat hemma. Jag kommer ihåg att våra kylskåp var nästan som sevärdighet bland kompisarna. Mamma kunde äta säkert sju gurkor per dag så båda två kylskåp var fulla av gurka, tomat och avokado, och hon fick däremot ett kärleksfullt smeknamn bland mina vänner – "vegetariska ekohypern". Det kändes minst sagt pinsamt ibland att ta hem kompisar när hela diskbänken hade tagits över av en vattenreningsverk som i verkligheten såg mer ut som en rymdskepp med alla sina kastruller och destillationskolonn.

Som liten var jag aldrig riktigt intresserad av maten även om jag och syrran säkert visste mer om ekologiska ingredienser och genmanipulation än någon annan i våra ålder. Vid femtonårsåldern började jag inse att om jag åt pasta eller bröd innan mina dansklasser blev jag bara trött i kroppen. Jag har dansat sedan tio år tillbaka och klasserna kan vara många och långa. Då behöver man mycket energi men samtidigt vill man inte känna sig mätt och svullen. Jag märkte att om jag istället åt en stor sallad med grönsaker och avokado kunde jag orka flera timmar. Så började matvanorna ändras med små steg.

Om rawfood hörde jag kanske sju år sedan av mamma när hon köpte en torkugn. En ny konstig maskin på diskbänken tänkte jag nog. Snart fick jag ändå smaka på olika kakor och kex gjorda av bara frön och kryddor och de var ju jätte goda. Och man blev nöjd väldigt snabbt men ändå utan att falla i matkoma eller känna sig svullen. Två år sedan fick jag min egen torkugn och jag har varit fast sedan dess. Så jag har inte en dag bara bestämt mig att börja äta rawfood eller nyttigt utan jag har bara ätit mer mat som jag mår bra av, och är dessutom väldigt gott, och det har bara blivit så. Jag har ersatt vissa saker med andra, som vete med bovete eller socker med frukter men förändringen har skett av sig själv. Att jag skulle förbjuda mig att äta något skulle aldrig funka på mig.

Jag äter fortfarande inte rawfood för hundra procent, och är inget jag just nu strävar efter, utan lagar ibland rätter med bl.a bönor, kikärter och kokta grönsaker. Jag tycker det är roligt att prova sig fram och hitta på nya maträtter. Jag söker ibland inspiration av utländska bloggar men annars experimenterar själv. Det viktigaste för mig är att äta vad jag mår bra av och känna mig energisk - och ha kul medans man lagar!

p.s Kolla upp min mammas fantastiska blogg http://rawqueen.blogspot.se/, speciellt ni som förstår finska. Annars kommer jag också översätta några av hennes bästa recept här! Och stor tack till dig mamma som  inspirerade mig att också börja skriva! Längre tycker jag inte det är alls pinsamt med att ha en "vegetarisk ekohyper" som mamma, utan rätt coolt ;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar