torsdag 14 mars 2013

RAW mandelmjölk med vanilj


Jag har blivit helt förtjust i mandelmjölken. Jag brukar ha den med min bovetemysli eller dricka kallt som den är.


Ingredienser:
1 dl mandlar (blötlagda 6-8 timmar)
4-5 dl vatten
3-5 droppar flytande stevia (eller valfri sötningsmedel tex. 2-3 dadlar)
1,5 tsk vaniljextrakt (eller lite äkta vaniljpulver, dock är inte raw)
en liten nypa salt

Blötläggning:
Sätt mandlar i en skål och fyll skålen med vatten. Låt stå 6-8 timmar. Sila bort vattnet och skölj mandlarna. Vid blötläggningen frigörs enzymer och mandlarna blir mycket mer näringsrika och lättare att smälta. (Läs mer om vikten av blötläggning här.)

Sätt alla ingredienser i en blender och låt den gå en stund. Sila mjölken i en nötmjölkpåse eller silduk. Spara mandelresterna. De är perfekta att tex. blanda i myslin, ha i biffar eller torka i torkugn. Mandelmjölken håller i en tät burk c. 3-4 dagar.

Tips!Testa att ha mindre vatten för att få en krämigare konsistens eller släng i några av dina favorit torkade fruktbitar tex aprikos eller jordgubb!

ps. Räknade ut att 500g mandlar ger ut över 4 liter färdigt mandelmjölk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar