onsdag 27 mars 2013

RAW våfflor med chokladsås

 
Jag har varit nyfiken att prova hur rå våfflorna skulle bli. Jag bjöd de till min vän Kanthi och vi kom fram till att de var jättegoda, men smakade inte riktigt samma som våfflorna gjorda i en våffeljärn. Smakade mer som en god kaka. Våfflorna är toppen för frukost eftersom man håller sig mätt jätte länge. Tycker verkligen att det är värt att testa. Gott och nyttigt!

Ingredienser:

6 dl blötlaggd bovete
3 dl mjöl av linfrön (hela linfrån malda i en mixer)
3 dl blötlaggda pekannötter (eller cashewnötter, men då blir våfflorna lite ljusare)
c. 4-5 dl vatten
(1 mycket mogen banan)

1. Blötlägg bovete och nötterna undernatten. (Obs. måtten är på torra ingredienser.)
2. Mal linfrön till mjöl.
3. Lägg bovete och nötterna i mixer och låt gå tills smeten är jämn. Tilläg lite vatten om du måste. Var ändå försiktig med att smeten inte blir för lös. Den ska vara väldigt fast som man ser på bilderna.
4. Om du vill göra våfflorna lite sötare, blanda in en mogen banan. Notera att då behöver du inte lika mycket vatten.
5. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda med händerna. (om inte du har en Vitamix som kanske kommer klara av smeten.

6. Sätt plastfolie på våffeljärnets (kalla förstås..) nedre del och ta lite av smeten och lägg på våffeljärnet.
7. Dela ut smeten med händerna och täck den med plastfolie.


8. Stäng våffeljärnet.



9. Ta bort plasten och sätt våfflorna på torkugnens Teflex -matta. Skär bort fula kanterna med en slö kniv. Torka i 8-10 timmar i en torkugn på c. 40 °C (eller i en vanlig ugn på 50° C)
10. Servera med RAW chokladsås eller valfri topping.

1 kommentar: