söndag 19 maj 2013

BÄSTA pizzan utanför Italien! – utan glutein eller jäst



En varm kväll några veckor sedan funderade vi på med min middagsgäst vad vi ska laga för middag. Vi råkade promenera förbi en pizzeria och där kom idén om att laga pizza – fast på vår eget sätt! Efter en halvtimmes experimentering i köket var resultaten fantastisk! Jag har nu tre gånger i rad bjudit pizzan till en och samma middagsgäst. Andra gången blev eftersom jag hade kommit på mer ingredienser att ha i såsen och tredje gången blev av önskan att få äta den igen. Den här måste ni testa!

Ingredienser:
Bottnet:
3 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 msk chiafrön blötlaggda i 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 dl vatten eller mandelmjölk

Såsen:
3 msk olivolja
2 dl plommontomater
1,5 dl soltorkade tomater (c. 13 st)
6 st stora blad av färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 dl blötlagda cashewnötter
1 dadel eller lite honung
peppar

1/2 dl färsk hackad lök
3 st champinoner
en halv broccoli
5 st soltorkade tomater
5 st plommontomater
6 st stora blad färsk basilika
oregano


1. Blötlägg chiafrön i 1/2 dl vatten i 10 minuter.
2. Blanda bovetemjöl, mandelmjöl och salt och tillsätt olja.
3. Rör chiafrön i mjölblandningen. Chiafrön gör bottnet mer krispig.
4. Tillsätt lite vatten om degen är för torr.
5. Bred ut degen på ett bakplåtspapper.


6. Blötlägg soltorkade tomaterna 2 timmar. (Behövs inte om de redan är i olja)
7. Ångkoka broccoli i några minuter.
8. Pressa vitlöksklyftan.
9. Sätt alla ingredienserna som används till såsen, i matberedaren.

10. Bred ut såsen på pizzabottnet.
11. Skär plommontomaterna i halvor, skiva champinonern, hacka löken och lägg på allting som ska förutom färsk basilika. Strö på torkad oregano.
12. Grädda 10 minuter i ugnen. Jag har själv gasugn och ser aldrig temperaturen men testa nånstans vid 175°C.
13. Tillsätt färska basilika blad och Bon appetit!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar